7 znakova i simptoma nedostatka vitamina D

Nedostatak vitamina D je najčešći kod odraslih osoba svih dobi koji koriste bilo koju zaštitu od sunca, pošto se time blokira proizvodnja ovog vitamina u organizmu, ili kod onih koji slabo upražnjavaju aktivnosti van kuće. Takođe, osobe sa tamnijom kožom su rizična grupa za nedostatak vitamina D. Istraživanja kod nas pokazuju da čak 70% populacije ima nedostatak vitamina D!

Najbolji način da saznate da li imate nedostatak vitamina D je putem testova u laboratoriji, ali postoje neki pokazatelji koji ukazuju na nedostatak i kojih biste trebali biti svesni da bi uradili potrebne analize.

  1. Imate tamniju kožu – istraživanja pokazuju da je osobama sa tamnijom kožom potrebno i do 10 puta duže izlaganje suncu nego osobama sa svetlim tenom.
  2. Loše ste raspoloženi i depresivni – vitamin D utiče na sintezu serotonina (hormona koji utiče na dobro raspoloženje). Istraživanja su pokazala da su osobe sa nedostatkom vitamina D čak i do 11 puta podložniji depresiji
  3. Stariji ste od 50 godina – Kod starijih osoba, koža više nije u stanju da tako dobro proizvodi vitamin D, a i bubrezi sve slabije pretvaraju ovaj vitamin u upotrebljivi oblik za organizam.
  4. Gojazni ste – masnoća u telu zadržavaju vitamin D i ne dozvoljavaju njegovu apsorpciju u organizmu, ali to važi i za osobe sa velikom mišićnom masom
  5. Bolovi u kostima i zglobovima – nedostatak vitamina D sprečava kalcijum da se ugrađuje u kosti i zglobove, što dovodi i do osteporoze
  6. Preterano znojenje glave – jedan od prvih i klasičnih pokazatelja nedostatka vitamina D
  7. Problemi sa crevima – Vitamin D je rastvoriv u mastima. Ako problem sa crevima (Kronova bolest, netolerancija na gluten, upalna stanja) sprečava apsorpciju masti, time se smanjuje i sposobnost apsorpcije vitamina D.

Vitamin D iz CaliVite International je izdvojen iz jetre bakalara i potpuno je prirodan, što garantuje najviši mogući kvalitet!

Rešite se nabrojanih problema, poboljšajte svoje raspoloženje i poboljšajte imunitet ovim preparatom!

Za kraj, pogledajte lekarsko predavanje prim mr sci dr Amalija Tarnocki:

Da li Vam je ovaj tekst bio koristan? Podelite ga slobodno sa drugima, da i drugi imaju priliku pročitati nešto novo, a komentare i pitanja možete ostaviti ispod ovog teksta.